Finlandsparken i Vejle er igen ikke på listen over parallelsamfund, som Social-, Bolig- og Ældreministeriet udkommer med hvert år i December. Den positive udvikling i Finlandsparken skyldes bl.a flere projekter, som er udarbejdet af Vejle Kommune. Et af dem er Den Boligsociale Helhedsplan.
Af Kristian Rohde
Gyngestativ, hvor børn kan lege. Foto: Kristian Rohde
”Der sker meget i og omkring Finlandsparken i disse år, hvor vi udvikler og skaber aktiviteter – frem for at nedrive og afvikle,” udtaler formand for boligforeningen AAB Vejle, Kim Andersen, sig til en pressemeddelelse fra Vejle Kommune.
I de seneste par år er der sket en hel masse ude i Finlandsparken. Både boligblokke og lejligheder er blevet renoveret, og nye fælles græsarealer dækker store dele af området. Her er legepladser og spisearealer strategisk placeret, så der nu er flere aktivitetsmuligheder og steder at opholde sig i området.
Den Boligsociale Helhedsplan, som er udarbejdet af Vejle Kommune, startede d. 1 December tilbage i 2021, og strækker sig til 2025. Med sine fire indsatsområder, Beskæftigelse, Kriminalitetsforebyggelse, Uddannelse og Livschancer samt Sammenhængskraft og Medborgerskab, skal den altså forebygge og bekæmpe muligheden for, at området skulle havne på det, der tidligere blev kaldt ghetto-listen. Hvert af de fire indsatsområder har planlagt diverse aktiviteter til forskellige målgrupper, som vurderes til at have en positiv effekt på det konkrete emne. Et eksempel er aktiviteten Talentfabrikken, som skal forebygge kriminalitet ved at aktivere børn og unge i alderen 15-25 år. Det indebærer bl.a at involvere unge mere i undervisning og kreative aktiviteter som musik og dans.
Det går godt i Finlandsparken, men de er ikke helt i mål endnu. For på trods af områdets makeover, kan det stadig mærkes, at nogen ting ikke går efter Den Boligsociale Helhedsplan. 36-årige Iraj Hasanzai fortæller, hvordan unge i området ikke færdes på samme måde, som de gjorde for 20 år siden, da han selv flyttede til området. Dengang spillede de fodbold bag skolen og legede, til forældrene kaldte dem hjem. Nu vil de unge drenge tjene penge, og pigerne vil have brugt penge på sig. Og pengene når ikke nødvendigvis forbi SKAT. Han er enig i, at de kreative aktiviteter som sang og dans ville være en god idé og en måde at holde de unge væk fra gaden.
”Jeg kalder dem den fortabte generation.”
Planens indsatsområde Beskæftigelse har til formål at få flere i arbejde eller uddannelse. Det mærker Iraj godt i sit netværk, men føler mere, at det skyldes inflation og høje huslejer. Det er altså blevet for dyrt at leve kun på skatteydelser.
”Folk er tvunget til at finde arbejde nu. Ellers er det ikke muligt at leve her.”
Men med huslejen kommer nu også alle de grønne udearealer, hvilket han fortæller bliver udnyttet i stor stil, når bare det ikke er så koldt.
Læs mere på Helhedsplanen Vejles hjemmeside: https://helhedsplanenvejle.dk/helhedsplanen-vejle/