Forsøg med daginstitution og plejehjem koster Vejle Kommune over 237 millioner kroner

I september 2023 åbnede den nye institution Kong Gauers Gård i Børkop, der har til formål at samle plejehjemsbeboere og daginstitutionsbørn om en fælles hverdag. Det sker efter flere forsinkelser og et sprængt budget. 

Af Johanne Tejsner og Julie Ege

Forhallen i den nye daginstitution. Foto: Johanne Tejsner og Julie Ege

Vejle kommune havde i 2021 en klar vision om at skabe et fællesskab på tværs af generationer ved at bygge en institution i Børkop, som skulle huse både de ældste og yngste borgere i samfundet.  

Ifølge Martin Sikær Kristensen (A), som er formand for Børne- og Familieudvalget i Vejle Kommune, kan man efter seks måneder endnu ikke se hverken positive eller negative virkninger ved forsøget. Et forsøg, som har kostet Vejle Kommune mere end 237 millioner kroner.  

“Jeg tror, at det er for tidligt at trække nogle erfaringer, for der er ingen tvivl om, at det jo lidt er en udfordring, at man i dag er ret svag når man kommer på plejehjem,” lyder det fra Sikær, som også fremhæver, at det er et forsøg på nytænkning af ældreboliger.  

Borgerne er i dag ofte meget svage, når de kommer på plejehjem, hvilket gør, at håbet om det flydende fællesskab ikke nødvendigvis kan imødekommes som først antaget. I stedet bliver det mest af alt de demente borgere på plejehjemmet der kan drage nytte af fællesskabet, og ikke lige så mærkbart for børnene.  

“De første rosenrøde tanker om, at de ældre kunne sidde med børnene på skødet og læse en historie, det er ikke der vi er,” tilføjer Sikær om fællesskabet mellem de to forskellige aldersgrupper.  

Projektet skal have tid  

Institutionen er opdelt i ældreboliger og daginstitutionsstuer, som forbindes af lange, hvide gange. Ifølge Sikær er der ikke meget farvespil, fordi institutionen kun er seks måneder gammel. 

“Der er stadigvæk meget hvidt på væggene, på et tidspunkt kommer der vel nogen børnetegninger op at hænge,” lyder det fra Sikær, der også fortæller at dagtilbuddet endnu ikke er fyldt op.  

Ifølge Mette-Lise Larsen, institutionsleder ved Kong Gauers Gård, er det dog ikke et problem, da alle ældreboligerne allerede er fyldt op. Hun er derfor håbefuld og mener at alle 120 daginstitutionspladser også nok skal blive fyldt op. Der er i øjeblikket 61 børn. Med den nyansatte aktivitetsmedarbejder er hun overbevist om, at projektet bare skal have tid.  

Sikær udtaler dog, at der er rigtig mange der gerne vil ud og besøge institutionen og på rundvisning for at se, hvordan projektet skrider frem.  

“De kan én ting, og vi kan noget andet.” 

Malou Bak Stabell, souschef i naboinstitutionen Blæksprutten i Børkop, er enig med Larsen i, at projektet overordnet set er en god idé. Hun forklarer, hvordan åbningen af den nye institution, har fjernet ventelisten til daginstitutionen Blæksprutten. Hun er ikke yderligt bekymret, da tilflytningen til Vejle Kommune forsat er stigende. Hun peger endvidere på, at de to institutioner kan to forskellige ting.  

“De kan én ting, og vi kan noget andet. Vi har den hjemlige hygge og flere år på bagen,” siger Stabell, der også er fortaler for, at flere kommuner forsøger at etablere lignende ordninger. Noget der kan være svært at forestille sig hvis man kigger på byggeplan og budget.  

Resultaterne lader vente på sig  

Ifølge Sikær kostede projektet ikke 237 millioner kroner, som først antaget. I kølvandet på det allerede forsinkede projekt, kommer der en garanteret ekstraregning, hvilket blandt andet gjorde, at nogle børn skulle gå midlertidigt i en anden daginstitution.  

Det vil sige, at Vejle kommune har brugt over 237 millioner kroner på at lave et forsøg, der efter seks måneder endnu ikke har bevist sit værd. Forhåbningerne om en fælles hverdag for plejehjemsbeboerne og daginstitutionsbørnene, kan altså ikke siges at have båret frugt endnu, men man kan håbe, at Larsen har ret i, at projektet bare skal have endnu mere tid.