Tidligere på året sendte Danmark et VM-bud afsted med håb om at kunne få lov til at afholde VM i cykling i 2029. Her blev Vejle med det berygtede cykelterræn forbigået til fordel for de fladere byer København og Aarhus.
Vejle er fyldt med bakker og har derfor alle ingredienserne til at skabe et hårdt cykelløb.
Tekst og foto: Dan Juul Andersen
I slutningen af januar sendte Danmark et officielt bud afsted til Den Internationale Cykelunion (UCI) for at få verdensmesterskaberne i cykling til Danmark.
I buddet fremgår det, at enkeltstarterne skal køres i Aarhus, og linjeløbene skal køres i København og omegn.
Men Vejle var længe med i forhandlingerne om den attraktive begivenhed. Det siger viceborgmester og formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune, Dan Arnløv Jørgensen.
”Vi havde en dialog med DCU (Danmarks Cykle Union) om et VM-bud, og vi har også nævnt et tal, hvor vi kunne være med, men vi kom ikke videre i forhandlingerne,” siger Arnløv Jørgensen.
Hvor højt det tal var, vil viceborgmesteren ikke oplyse. Men det har tilsyneladende ikke været højt nok.
”DCU gik videre med andre parter, der ville betale mere. Jeg kender ikke til detaljer, men jeg kan konstatere, at med de konditioner der var, kunne vi ikke gå videre,” udtaler han.
Arnløv Jørgensen siger dog stadig, at han er tilfreds med de konditioner, de sendte afsted.
Vejle har mere at byde på
Vejle råder blandt andet over legendariske Kiddesvej, der bruges hvert år, når Danmark Rundt skal afgøres. Derudover ligger Danmarks stejleste vej i Vejle.
At Vejle Kommune ikke var villige til at betale flere penge er ærgerligt, hvis man spørger bestyrelsesformand for Vejle Cykelklub, Thomas Guldhammer.
”Seermæssigt bliver det et kedeligt cykelløb. Så vil man hellere have, at det for eksempel køres i Vejle, hvor der er kuperet terræn. København har ikke rigtig noget cykelmæssigt at byde på,” udtrykker han.
Thomas Guldhammer er klar over, at det koster mange penge, og at København har flere midler, men han mener stadig, at et VM i Vejle havde været godt for byen.
”Jeg synes, det kunne have været en god investering i byen for turismen og alt muligt andet. Jeg kender nogle belgiere, der ville på ferie i Danmark efter at have set Tour de France for to år siden.”
Her refererer han til 2022-versionen af Tour de France, der startede i Danmark, og hvor begejstringen var enorm.
En hård enkeltstart
Det største mål fra Vejle Kommunes side var dog at få værtskab over enkeltstarten. Denne kamp tabte de til Aarhus. Og det er faktisk det, der ærgrer Arnløv Jørgensen mest.
”Jeg havde håbet på, at vi kunne lave en vanvittig hård enkeltstart i Vejle med masser af bakker. Men vi synes, der skulle være en større forskel på det, som linjeløbet kostede, og det enkeltstarten skulle koste,” siger han.
”Det er ikke bare en rute. Der skal også laves en juridisk og en økonomisk konstruktion. Der er licensaftaler, kommercielle rettigheder og alverdens ting. Det kom bare ikke videre.”
Thomas Guldhammer accepterer situationens udfald, men han mener stadig, at det er ærgerligt.
”Hvis man tænker på spændingen, havde Vejle været bedre,” afslutter han.