John Gøta bag disken inden fællesspisningens start. Foto: Emma Dalsgaard
Hver første tirsdag i måneden bliver der afholdt fællesspisning i Spinderihallerne i Vejle, med et tema i fokus. I tirsdags var temaet ”Tilbage til urtiden”, og der var, som samtlige andre tirsdage, helt udsolgt til arrangementet.
Af Nikoline Thorup og Emma Dalsgaard.
Spinderihallerne i Vejle har i flere år, dannet ramme for fællesskab og kreativitet i Vejle. Det er et fællesskab fra borgerne, til borgerne, som tilbyder arrangementer lige fra indendørs rulleskøjteløb til akro-yoga.
Om tirsdagen er der, blandt andet, fællesspisning på dagsordenen. Siden den nye cafeleder kom til, er hver første tirsdag i måneden, blevet med et bestemt tema i fokus.
Manden bag ideen, er den 32-årige cafeleder John Gøta. Han har været cafeleder i spinderihallerne siden maj. Da han startede, havde de udfordringer med at få folk til at deltage. Han har derfor, i samarbejde med sit team, stablet konceptet Tema-fællesspisning på benene.
”Jeg kom på fællesspisningsholdet og tænkte: Nu skal der ske noget nyt. Det var ikke nok at folk kun havde maden at glæde sig til.”
Arrangementet er for alle, og man må komme alene eller sammen. Der bliver lavet en skræddersyet bordplan til hvert arrangement, for at sikre, at folk kommer hinanden ved, og ikke sætter sig sammen med andre grupper, de kender i forvejen.
Det ses tydeligt, når man træder ind ad døren til fællesspisning lokalet. Der er dækket op ved lange borde, og alle pladser er besatte. Unge som ældre fylder lokalet med snak og god stemning. I lokalet fylder snakken, og ordet ”urtid” går igen på folks læber.
Temaet går igen, igennem mad, pynt og musik. Og formålet er, blandt andet, at give folk en indgangsvinkel til, at starte en samtale.
”Hvis der er et tema, er det noget folk sammen kan relatere til, og have en mening om. Det tror jeg gør det nemmere for folk at snakke med nye mennesker,” Siger John.
Hanne Rasmussen og Mads Hansen er nogle af dem, der er kommet sammen som par. De har været der flere gange, og er begejstrede for konceptet.
”Det er anderledes og spændende mad. Det kræver ikke en bestemt anledning, og så er det jo hyggeligt, at man sidder ved lange borde med andre mennesker, så man ikke er så isoleret,” Siger Hanne Rasmussen.
John har oplevet, at mange af dem, der kommer alene, kommer tilbage med folk, de har lært at kende til fællesspisningen.
”Det giver mig en glæde at se folk være glade på tværs af køn, alder, seksualitet og farve. At man faktisk kan samles et sted og være fælles om noget andet end det, man bliver præget til i hverdagen.”
Spinderihallerne har en masse arrangementer, hvor det er unge ensomme, der er i fokus. Målet med dette er at samle folk, der er i samme båd. De samarbejder blandt andet med Ungdomspræsteriet om ”Unge spiser sammen i Vejle”.
”Jeg håber at fællesspisning kan være med til at give det sidste skub til, at folk kan komme ud i et kæmpe socialt netværk.”