Trods kommunale projekter og større politisk bevågenhed, så viser tal fra Århus Universitet at udledninger af kvælstof er stigende i Vejle Fjord. Men på landsplan er tendensen faldende. Professor Stiig Markager kan ikke se nogen anden forklaring, end at landbruget bærer ansvaret.
Foto: Casper Brock
Af Søren Sirich Jeppesen
Det er ingen hemmelighed at Vejle Fjord er i stor krise, men Stiig Markager Professor i marine økologi og biogeokemi ved Århus universitet, peger på en skræmmende tendens i Vejle Fjord.
“Det der er specielt for Vejle Fjord, det er at kvælstofudledningerne faktisk har været stigende siden 2002”
Beregninger fra Århus Universitet viser, at tendensen for kvælstofudledning på landsplan er nedadgående eller stagneret. I Vejle udledningen stigende.
Hvis vi skal nå målene i vandrammedirektivet, som er en EU-målsætning for vandmiljøets sundhed, så skal landbrugets udledning af kvælstof reduceres.
“Vi har regnet på det, og udledningerne fra landbruget skal sænkes med cirka 50%, hvis vi skal nå det mål”, udtaler Stiig Markager
Målet skulle være nået i 2015, men er blevet udskudt til 2027. Hvilket Stiig Markager mener er helt umuligt at nå.
Initiativer skaber håb, ekspert tvivler
I Vejle kommune har man igangsat flere projekter. Projektet Sund Vejle Fjord har siden 2020 haft et mål om at reetablere de ødelagte levesteder under havets overflade i Vejle Fjord. Det har indebåret reetablering af ålegræsbede, udlægning af stenrev og muslingebanker og opfiskning af krabber.
Projektet har oplevet stor medieomtale, og projektleder Mads Fjeldsø påpeger, ud over de 100 ha. reetableret havmiljø, den store påvirkning på den politiske dagsorden.
“Vi har lige haft besøg af tre danske ministre og blev i 2022 nomineret til Nordisk Råds miljøpris. På fredag får vi besøg af tre tyske ministre. Vi har afholdt over 100 foredrag landet over på biblioteker, skoler og kommunale forvaltninger. Hvert år deltager en stort antal frivillige i arbejdet med udplantning af ålegræs.”
“Det er vores klare fornemmelse, at der er en bevægelse i gang landet over, og at folk bekymrede for vores havmiljø og gerne ser en snarlig forandring,” fortæller Mads Fjeldsø.
Markager sætter dog sin tvivl, om disse projekter overhovedet nytter noget.
“Det der er helt afgørende for havmiljøet, det er at få reduceret udledningerne af kvælstof ellers nytter det overhovedet ikke noget” fortæller han.
Projektet Sund Vejle Fjord stopper ved udgangen af 2024, men projektleder Mads Fjeldsø håber på at finde nye midler til at fortsætte arbejdet.
“Vi er helt enige med Stiig Markager. Uden et politisk greb på årsagerne til at havmiljøet har det så dårlig, kommer vi aldrig i mål. Marin naturgenopretning kan ikke stå alene. Vi vil gerne skabe projekt Sund Vejle Fjord 2.0, hvor vi forsætter arbejdet med den marine naturgenopretning, men hvor vi også forholder os til kvælstofudledningerne fra land og dermed årsagerne til hvorfor Fjorden er som den er” – fortæller Mads Fjeldsø.
Mads Fjeldsø påpeger at man i Vejle kommune løbende arbejder målrettet med en række projekter, der skal begrænse og kortlægge kvælstofudledningen i kommunen. Derudover håber han at med stigende omtale i medierne, kan lægge større pres på politikerne, og skabe handling derigennem.