Et af danmarkshistoriens allerstørste arkæologiske fund er lige nu udstillet på Nationalmuseet i København. En samling af guld, som ændrede Danmarkshistorien. Den lokale vejlenser, Ole Ginnerup Schytz, som fandt guldskatten, håber, at fundet finder tilbage til sin lokalegn, når udstillingen i København er ovre.
Af: Bolette Nilsson
Vindelev-skatten som blev fundet en decemberdag i 2020. Foto Vejle Konserveringscenter.
”Den skulle meget gerne ende hos os.”
Sådan udtaler museumsinspektør for arkæologi ved VejleMuseerne, Mads Ravn, om Vindelev-skatten.
En helt utrolig skat, der har omskrevet danmarkshistorien.
Ét af de guldbrakteater (et hængesmykke red.), som Vindelev-skatten indebærer, er nemlig den første skriftlige kilde, hvor den nordiske gud Odin er nævnt ved navn.
”Han er Odins mand,” står der på brakteaten, som kan dateres tilbage til begyndelsen af 400-tallet.
En opdagelse, der har rykket vikingetidens fødsel ca. 150 år frem i historien.
Fanget i København?
”Vi har både skriftligt og mundtligt signaleret, at vi vil have den herover,” fortæller museumsinspektøren Mads Ravn om Vindelev-skatten.
Skatten er lige nu hovedattraktionen i udstillingen ”Jagten på Danmarkshistorien,” som omhandler de helt almindelige danskere, der graver guld op af jorden.
Udstillingen kører indtil september.
”Mig bekendt er der ikke nogen planer for Vindelev-skatten derefter. Jeg gætter dog på, at der vil være museer rundt i landet, som vil være interesseret i at udstille den, fordi den er så spektakulær,” udtaler Projektleder hos Nationalmuseet, Lars Søgaard.
Men hvor den præcist skal ende efterfølgende, det ved han ikke.
”Jeg kender ikke til nogen konkrete planer,” siger Lars Søgaard.
Nationalmuseet har dog sat fokus på at sende flere danefæ tilbage til de områder, de stammer fra.
”Vi har jo sindssygt mange genstande, og der er en vis tendens til, at nogle af dem kan drukne. Men lokalt har de her historiske skatte en kæmpe betydning. De er vigtige for den lokale identitet og for stoltheden for at komme fra et lokalt område,” fortæller Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet til DR.
Ole Ginnerup Schytz ved Vindelev-skattens findested foran Vindelev Kirke. Foto: Gunnar Vinge Hansen
Én der dog ikke er i tvivl om, hvor han ønsker at Vindelev-skatten skal ende, er manden der gravede skatten op, Ole Ginnerup Schytz.
”Jeg håber, at Vindelev-skatten vender tilbage til Vejle, hvor den hører til.”
Ole Ginnerup Schytz
Ingen erfaring, masser af held
Det var en kold decemberdag i 2020, da Ole Ginnerup Schytz fra Vejle gik rundt med sin nyanskaffede metaldetektor på en mark udenfor Vindelev. Det var en af de første gange, Ole Ginnerup Schytz gik jagt efter fortidsguld i den gamle muld.
Efter et stykke tid bippede metaldetektoren, og frem kunne Ole grave ikke mindre end 17 stykker guld.
Og det var ikke bare held.
”Det var før-nybegynderheld,” udtaler Ole Ginnerup Schytz om sit fund, som blev gravet op uden nogen form for erfaring med metaldetektorer.
Metaldetektoren havde han fået af sin historieinteresserede svigerfar i 60-års fødselsdagsgave. Og den gave skulle ikke bare ændre Danmarkshistorien, men også Ole Ginnerups Schytz liv.
For siden han fandt guldskatten, har meget af hans liv netop omhandlet Vindelev-skatten. Og det er derfor, han også gerne ser, at skatten finder tilbage til Vejleegnen.
Ole Ginnerup Schytz turnerer jævnligt landet rundt og fortæller om sit livsomvæltende fund, men pengene er han ikke interesseret i. Han har derfor valgt at donere sit honorar til Julemærkehjemmene.